Wat doen we?

Duurzame bewaring van unieke beelden Witte Paters

Vanaf 1948 legden de ‘Witte Paters’, zoals de leden van de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika worden genoemd, hun missies in Centraal-Afrika in bewegend beeld vast. Vooral uit de jaren 50 en 60 zijn enkele unieke stukken bewaard in hun filmcollectie. Samen met KADOC, dat de collectie bewaart, en Cinematek, die instaat voor registratie en restauratie, zorgt VIAA voor een duurzame bewaring van dit audiovisuele erfgoed.

De filmcollectie

De Witte Paters waren actief in verschillende Afrikaanse missiegebieden, en voor België in het bijzonder in Congo, Rwanda en Burundi. Over hun dagelijkse activiteiten, maar ook over de lokale bevolking maakten ze speelfilms en documentaires. De beelden geven een inzicht in de missie- en de koloniale geschiedenis. Alles samen omvat de collectie meer dan 750 filmobjecten, die onder 83 titels vallen. Die titels bestaan uit verschillende (werk)kopieën en meerdere versies, zoals kortere montages en verschillende taalversies, beeld- en geluidsbobijnen.

Dringende restauratie

Onder meer de aantasting met het azijnsyndroom maakte een restauratie- en conservatiebehandeling noodzakelijk. Onder leiding van het hoofd Restauratie bij Cinematek werden alle films voorzien van nieuwe kernen en nieuwe filmblikken. Begin- en eindstroken van de films werden vervangen. Met het oog op een goede conservatie werden oude lassen hersteld en lijmresten verwijderd. Ook reeds eerder herstelde perforaties worden opnieuw gerestaureerd.

Volgende stap

Samen met KADOC en Cinematek gaan we via een aanbestedingsprocedure op zoek naar een digitaliseringspartner voor dit project. Eind 2019 willen we van start gaan met die digitalisering.