Wat doen we?

Projecten

Een overzicht van lopende en recent voltooide projecten. Deze projecten maken deel uit van onze digitaliserings-, archiverings- en interactieactiviteiten.

  • Onze projecten

Digitaliseren

U-Matic, Betacam SP, audiocassette en kwartduim audiotape

Voor ons eerste digitaliseringsproject selecteerden we in samenwerking met PACKED vzw vier veel voorkomende bedreigde dragers van audiovisueel materiaal. Het gaat om de dragers U-Matic, Betacam SP, audiocassette en kwartduim audiotape.
Lees meer
Interactie

Literatuur in woord en beeld

In 2015 selecteerde de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde 50+1 essentiële werken uit de Vlaamse en Nederlandse literatuur. In samenwerking met CANON Cultuurcel verzamelden we in 2016 per gekozen klassieker passend audiovisueel materiaal en maakten dit beschikbaar op Het Archief van Onderwijs.
Lees meer
Interactie

Nedbox

NedBox biedt anderstaligen de kans om hun kennis van het Nederlands te oefenen via laagdrempelige krantenartikelen en televisiefragmenten.
Lees meer
Interactie

Cultuur in de Spiegel

Cultuur in de Spiegel van CANON Cultuurcel vat samen wat cultuur precies inhoudt en hoe dit aan bod dient te komen in het onderwijs. Het helpt leerkrachten om hun lessen te variëren, en om na te gaan of de lessen voldoende inzetten op alle culturele vaardigheden van hun leerlingen.
Lees meer
Interactie

Actief met Archief

Met dit project – dat nog in zijn kinderschoenen staat – geeft Het Archief voor Onderwijs leerkrachten, die zelf actief aan de slag willen met archiefmateriaal, een duwtje in de rug.
Lees meer
Digitaliseren

De VHS-collectie van de VRT

In 2012 startten we – na een Europese aanbesteding – met de digitalisering van de VHS-collectie van de VRT. Ruim 46.000 VHS-cassettes met meer dan 161.000 uur kijkplezier werden gedigitaliseerd.
Lees meer

Catalogus.pro

Wat als content partners elkaars materiaal zouden kunnen zien, eenvoudig toestemming kunnen geven voor het gebruik en elkaar faciliteren in het downloaden van deze beelden? Stel je voor dat het publiek de metadata van beelden zou kunnen onderzoeken en in contact kan komen met de content partner die erachter zit?
Lees meer
Digitaliseren

Open-reel-video, VCR, Betamax, audio-cd-r, draadspoel en wasrol

Voor ons tweede digitaliseringsproject selecteerden we in samenwerking met PACKED vzw een zestal audio- en videoformaten waarvan vooral de afspeelapparatuur, maar ook het formaat van de drager zelf bedreigd is. Het gaat om de dragers open-reel-video, VCR, Betamax, audio-CD-R, draadspoel en wasrol.
Lees meer