Kennis & expertise

Techblog

Welkom op de VIAA techblog. Op deze plaats vind je artikelen die de technische aspecten van digitale archivering in de diepte belichten. We werpen een blik op zaken die vaak achter de schermen blijven. Hier verschijnen technische onderzoeken, metingen of ervaringen die naar boven komen bij het runnen van een grootschalig digitaal archief.
  • Archief

09/05/2017

Historisch krantenarchief gepubliceerd als Linked Open Data

Op de website www.hetarchief.be vind je meer dan 50.000 gedigitaliseerde kranten uit de Eerste Wereldoorlog. VIAA werkt voortdurend aan de toegankelijkheid van dit digitale archief. In deze blog beschrijven we hoe we onderzoekers in staat stellen om grootschalige en semi-automatische zoekopdrachten uit te voeren in dit archief door onze toepassing van Linked Data.
Lees meer
24/04/2017

Resultaten onderzoek FFv1 en MKV

In 2013 koos VIAA samen met de content partners uit de erfgoedsector voor MXF als container en JPEG2000 als encodering voor de archiefmasters. De technologische ontwikkeling op het vlak van audiovisuele codecs staat echter niet stil. In deze blogpost lichten we de resultaten toe van een verkennend onderzoek over MKV en FFv1 dat VIAA in de marge van het Preforma-project uitvoerde in samenwerking met Packed vzw en MediaArea.
Lees meer