Digitaliseren, archiveren en interactie

VIAA digitaliseert en bewaart het beeld en geluid van Vlaanderen en wil dit toegankelijk maken voor iedereen.
  • 0

    dragers gedigitaliseerd
  • 0 PB

    petabyte in het archiefsysteem
  • 0

    gebruikers op Het Archief voor Onderwijs

Onze platformen

logo_algemeen_hetarchief nvdgo_square

Stap voor stap stellen we het Vlaams archief open voor het publiek. Onze eerste publieke collectie ‘Nieuws van de Groote Oorlog’ is de grootste online database met persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog. Blader er door oorlogskranten, frontblaadjes en zelfs gecensureerde pers.

Ontdek de collectie
logo_onderwijs_neg_breed onderwijs

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Via ons platform 'Het Archief voor Onderwijs' vinden leerkrachten audiovisueel lesmateriaal op één plek. Het verrijken van de lessen met beeld en geluid was nog nooit zo leuk en makkelijk. Exclusief toegankelijk voor leerkrachten en leraren in opleiding.

Ontdek Het Archief voor Onderwijs
23/05/2017
Vacature: Projectmanager digitalisering (m/v)
Solliciteer nu
09/05/2017
Nieuw op deze website: VIAA Techblog

In de VIAA techblog werpen we een blik op zaken die vaak achter de schermen blijven. Hier verschijnen technische onderzoeken, metingen of ervaringen die naar boven komen bij het runnen van een grootschalig digitaal archief.

Lees meer
Eindrapport digitalisering VCR, wassen rol en draadspoel nu beschikbaar
Download Download
05/05/2017
Resultaten educatieve projecten krijgen eigen plek op Het Archief voor Onderwijs

VIAA ging de voorbije maanden een aantal samenwerkingen aan met partners als CANON Cultuurcel om boeiend, lesklaar materiaal aan te bieden op het platform Het Archief voor Onderwijs. Om dat verzamelde lesmateriaal nog toegankelijker te maken voor de leerkracht, lanceert het onderwijsplatform nu gloednieuwe projectpagina’s.

Lees meer
26/04/2017
Techblog: Resultaten onderzoek FFv1 en MKV

"In 2013 kozen we voor MXF als container en JPEG2000 als encodering voor de archiefmasters. De technologische ontwikkeling op het vlak van audiovisuele codecs staat echter niet stil." In VIAA's eerste techblog licht Matthias Priem, Manager Archivering, de resultaten toe van een verkennend onderzoek naar MKV en FFv1.

Lees meer