Digitaliseren, archiveren en interactie

VIAA digitaliseert en bewaart het beeld en geluid van Vlaanderen en wil dit toegankelijk maken voor iedereen.
  • 0

    dragers gedigitaliseerd
  • 0 PB

    petabyte in het archiefsysteem
  • 0

    gebruikers op Het Archief voor Onderwijs

Onze platformen

logo_algemeen_hetarchief nvdgo_square

Stap voor stap stellen we het Vlaams archief open voor het publiek. Onze eerste publieke collectie ‘Nieuws van de Groote Oorlog’ is de grootste online database met persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog. Blader er door oorlogskranten, frontblaadjes en zelf gecensureerde pers.

Ontdek de collectie
logo_onderwijs_neg_breed onderwijs

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Via ons platform 'Het Archief voor Onderwijs' vinden leerkrachten audiovisueel lesmateriaal op één plek. Het verrijken van de lessen met beeld en geluid was nog nooit zo leuk en makkelijk. Exclusief toegankelijk voor leerkrachten en leraren in opleiding.

Ontdek Het Archief voor Onderwijs
15/03/2017
VIAA lanceert vier regionale vormingsdagen over het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas
Schrijf je nu in
26/04/2017
Techblog: Resultaten onderzoek FFv1 en MKV
"In 2013 kozen we voor MXF als container en JPEG2000 als encodering voor de archiefmasters. De technologische ontwikkeling op het vlak van audiovisuele codecs staat echter niet stil." In VIAA's eerste techblog licht Matthias Priem, Manager Archivering, de resultaten toe van een verkennend onderzoek naar MKV en FFv1.
Lees meer
Eindrapport digitalisering VCR, wassen rol en draadspoel nu beschikbaar
Download Download
22/02/2017
Welkom op onze gloednieuwe VIAA website!

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat VIAA sinds de start in 2013 een pak werk verzet heeft. We houden jullie dan ook met regelmatige nieuwsberichten op de hoogte van onze vorderingen en nieuwe projecten. Voor de bezoekers van onze website werd het echter steeds moeilijker om het bos door de bomen te zien. Voor een pak informatie die we met jullie wilden delen was het ook zoeken naar een logische plaats. We hebben nu een oplossing: een gloednieuwe VIAA website!

Lees meer
13/03/2017
Gecko en VRT krijgen groen licht voor de digitalisering van lak- en schellakplaten

Vanaf midden mei starten het Franse bedrijf Gecko en de VRT, in opdracht van VIAA, met de digitalisering van 38.000 lak- en schellakplaten.

Lees meer