Nieuws & events

De Beeldcapsule 2117 schiet uit de startblokken!

19/09/2017

Unieke archiefbeelden uit verschillende Vlaamse culturele instellingen en omroepen zien vanaf vandaag weer het licht. Met de Beeldcapsule zetten we de schatten uit het audiovisueel archief van Vlaanderen online in de kijker en tonen we hun relevantie voor vandaag. Samen met onze content partners uit media, erfgoed en podiumkunsten, maar ook met het brede publiek, willen we deze beelden koesteren, tot leven brengen en bewaren voor de toekomst. Tot en met 22 oktober kunnen Vlamingen hun favoriete archiefbeelden over vrije tijd selecteren voor hun Beeldcapsule.

De meer dan 50 beelden die te zien zijn op www.debeeldcapsule.be hebben één focus: ‘Vrije tijd’. Met het oudste filmpje op de website dat dateert van 1920 tot enkele recentere beelden, komt er een heel scala aan menselijke gewoontes en bijzondere tradities aan bod. De beelden van zomerkampen van weleer, klassieke koffiekransen of fitnessroutines van de jaren ‘40 werken misschien op de lachspieren, maar stellen onze hedendaagse gewoonten ook in vraag. Het verleden lijkt verder weg of dichterbij dan ooit en laat je als kijker nooit koud.

Op de website kan jij de tijdsbeelden selecteren die je wil bewaren voor de toekomst. Welke beelden moeten volgens jou deel uitmaken van ons collectieve geheugen? Sam de Bruyn, Caroline Pauwels, Danira Boukhriss en enkele andere bekenden gaan je al voor en delen hun favorieten op de website. Moeten we in de toekomst de beelden van fitness in de jaren ‘40 of van een appelsienendans opnieuw kunnen bekijken?