Nieuws & events

Startschot voor samenwerking met MEDIALAAN

14/09/2017

Samen met zijn partners zet VIAA zich iedere dag in om audiovisueel materiaal te redden, tot leven brengen en te bewaren. Na eerdere akkoorden met VRT en SBS, kunnen we vandaag ook MEDIALAAN tot die partners rekenen. Eind maart tekende VIAA een samenwerkingsovereenkomst met het moederhuis van onder meer VTM, Q2, Qmusic en Joe.

De samenwerking tussen MEDIALAAN en VIAA gaat nu concreet van start en bestaat hoofdzakelijk uit volgende twee sporen:

Digitalisering

VIAA zal 65.000 dragers digitaliseren, allemaal afkomstig uit het nieuwsarchief van MEDIALAAN. De hele zomer werd in het VTM-archief druk geregistreerd om eind augustus de eerste lading cassettes naar de digitaliseringspartner te kunnen sturen. Vanaf nu worden er maandelijks nieuwe ladingen klaargemaakt en aangeleverd. Dit jaar zal VIAA 7.000 Betacam SP cassettes van MEDIALAAN digitaliseren. Zo wordt weer een flink deel van het Vlaamse media-erfgoed bewaard voor de toekomst.

Hergebruik in het onderwijs

Het proces van nieuwsdienst tot schoolbord werd eveneens over de zomer voorbereid en zal vanaf dit najaar ingezet worden. Leerkrachten zullen op termijn dus ook materiaal uit bijvoorbeeld het VTM Nieuws kunnen terugvinden op het Archief voor Onderwijs. Zo wordt het aanbod op Het Archief voor Onderwijs steeds verder verrijkt.