Nieuws & events

Ons schooljaar nam een vliegende start

12/11/2018

Met Het Archief voor Onderwijs willen we altijd vooruit, om een groeiend aantal leerkrachten nog beter te ondersteunen met beeld en geluid in de klas. Nu het schooljaar goed en wel is opgestart, vertellen we je graag wat er dit schooljaar nieuw is op ons onderwijsplatform. Op de achtergrond bouwen we intussen de funderingen uit van een vernieuwde website die volgend schooljaar het levenslicht moet zien.

Nieuw aanbod

Tijdens het schooljaar 2017-2018 waren Leen Note en Katrijn Bulckens bij ons aan de slag als gedetacheerde leerkrachten. Ze gingen in het beeld en geluid van onze partners op zoek naar fragmenten die perfect aansluiten bij de leerplannen van de kunstvakken. Die fragmenten brachten ze samen in heldere collecties waar leerkrachten(-in-wording) meteen mee aan de slag kunnen in hun lessen.

Ook met KLAAR wordt Het Archief voor Onderwijs dit schooljaar opnieuw inhoudelijk aangevuld. Dit online programma van VRT brengt iedere week in heldere taal twee complexe thema’s op maat van leerlingen van de eerste en tweede graad secundair onderwijs. Bij VIAA verrijken we dit materiaal telkens met een extra beeldcollectie. Sinds begin dit jaar publiceren we iedere woensdag de nieuwe afleveringen en collecties, en zijn ze ook te bekijken op Smartschool.

Eenvoudig inloggen, met Smartschool en KlasCement

Het Archief voor Onderwijs is slechts één van de vele platformen waar leerkrachten gebruik van maken. Onze samenwerking met onder meer Smartschool en KlasCement werd het voorbije schooljaar nog concreter: accounts van die platformen kunnen nu aan Het Archief voor Onderwijs gekoppeld worden. Zo hebben leerkrachten genoeg aan één login en wachtwoord.

Leerkrachten die online inspiratie zoeken voor hun lessen, kunnen de komende maanden een echte slag slaan: voor het eerst organiseren we samen met leermiddelennetwerk KlasCement vormingsdagen waarin je introductieworkshops tot beide platformen kan combineren op één dag.

Samenwerking met educatieve uitgeverijen 

Als kers op de taart verrijken sinds vorig jaar vijf educatieve uitgeverijen verschillende van hun lesmethodes en handboeken met beeld en geluid op ons platform: Averbode, Die Keure, Pelckmans, Plantyn en VANIN. Met hen bekijken we nu hoe deze samenwerkingen nog verder uitgediept kunnen worden.

Recent VIAA-nieuws: