Nieuws & events

De koers is daar!

23/02/2018

We staan al tot onze knieën in de modder van het veldrijden en met Omloop Het Nieuwsblad breekt binnenkort ook het wielerseizoen weer aan. De kermiskoers kan dus niet achterblijven. Voor de één vooral gekenmerkt door omleidingen in de dorpskern, voor de ander een hoogdag van sport, sfeer en bloemenmeisjes. Tijdens de kermiskoers kan de amateur zich voor één keer meten met de professionele coureur die er traint voor de grote wielerwedstrijden. Kermiscoureurs van weleer maakten er zelfs hun beroep van.

Maar wat rest er vandaag nog van de kermiskoers? Voor velen is het pure nostalgie. Helaas dreigen door geldtekort heel wat koersen uit het straatbeeld te verdwijnen. Dit filmpje uit 1951 vangt echter voor altijd de spanning van de kasseistroken, zondagskostuums en de kus aan de aankomstlijn. Misschien werd dit pareltje uit het Felixarchief daarom wel verkozen tot één van de vijf filmpjes uit de Beeldcapsule 2117?

Over het FelixArchief

In het FelixArchief ontdek je het rijke geheugen van de stad Antwerpen. Het grootste aandeel van de bewaarde documenten zijn afkomstig van het Antwerpse stadsbestuur, de stedelijke administratie met al haar diensten en van het Antwerpse OCMW met al zijn instellingen.

Via schenkingen vinden ook archieven van Antwerpse bedrijven, verenigingen, particulieren of families er hun thuis. De meer dan 33 kilometer en 71 terabyte archieven vertellen de grote en kleine verhalen over en van de stad sinds de middeleeuwen tot vandaag.

Meer fragmenten in de kijker