Nieuws & events

Sneeuwvakantie voor iedereen

22/03/2018

De lente is volop in aantocht, maar je sociale media zijn vast gevuld met beelden van besneeuwde bergen, snowboardmanoeuvres en een occasionele après-ski. De wintervakantie is dan ook populairder dan ooit. In 1967 was het fenomeen nog vrij nieuw en bracht de openbare omroep de sneeuwpret dichterbij voor de thuisblijvers. Helmen, flitsende outfits en reflecterende skibrillen waren nog niet aan de orde: de ski-outfit in onderstaand filmpje bestaat enkel uit een dikke wollen trui. 

Ook wandelaars kunnen tijdens een sneeuwvakantie op adem komen, ver weg van de ‘verkeersdrukte en benzinedampen’. Moeders grijpen de kans om de zon te zien en aan hun teint te werken; allemaal om de buurvrouw ‘met naijver te vervullen’. Alles samen een beeld van pure sneeuwpret uit het archief van VRT dat we nog jaren kunnen koesteren. 

VRT is een content partner van het eerste uur. Naast het digitaliseren van verschillende van hun dragers, bewaart VIAA ook een kopie van het bestaande VRT-archief. Een deel van dit materiaal wordt ontsloten via Het Archief voor Onderwijs. Dit filmpje uit 1967 zond VRT in voor de Beeldcapsule 2117.

Meer fragmenten in de kijker