Nieuws & events

Terug naar school?

18/09/2018

Als je dit filmpje mag geloven, dan bestaat het studentenleven vooral uit kaartspelletjes, pintelieren en eeuwige vriendschappen aangaan. In driedelig pak komen jonge mannen vrolijk het ‘Café Plateau’ binnengewandeld om samen de uren te slijten. Het fragment kreeg dan ook de titel ‘The Best Days’. Binnenkort beginnen opnieuw heel wat jonge mensen aan de beste tijd van hun leven. Wij lanceren het nieuwe academiejaar met een dosis nostalgie uit het archief van de UGent.

Sinds het filmpje verscheen is er veel veranderd. Dat de kledingstijl vandaag iets minder formeel is dan in 1950, is een understatement. Het overaanbod aan kostuums is des te opvallender doordat er maar één vrouw bescheiden door beeld wandelt. Ook het ontbreken van die alomtegenwoordige smartphone doet raar aan. Een sigaret opsteken op café, daar kijkt in het filmpje dan weer niemand van op.

Beelden die tegelijk herkenbaar en toch zo veraf lijken: dankzij het Universiteitsarchief Gent kunnen we er blijven van genieten. Deze studentenfilm van de Vlaams Technische Kring stuurden ze in voor de Beeldcapsule 2117.

Meer fragmenten in de kijker: