Nieuws & events

Even tijd? Miljoen uur aan beeld en geluid bij VIAA bewaard

25/10/2019

Met World Day of Audiovisual Heritage wil UNESCO de erfgoedprofessionals in de kijker zetten die zich elke dag bezig houden met de veilige bewaring van beeld en geluid. Over de hele wereld, vieren audiovisuele archieven deze dag en VIAA doet natuurlijk mee.

We bewaren intussen meer dan een miljoen uur aan audiovisueel materiaal in ons archiefsysteem. Je hebt bijna 42.000 dagen nodig om alles te bekijken of beluisteren. Dat is 115 jaar aan beeld en geluid van meer dan 150 content partners. In die rijkdom zochten we naar enkele van onze oudste items en we zijn blij om vandaag een antiek filmpje en geluidsfragment met je te kunnen delen.

Eén van de oudste filmpjes die we bewaren, is een reportage over de Ommegang van 1921, een historische stoet in Antwerpen. Het filmpje, dat we voor het FelixArchief digitaliseerden en bewaren, toont een zicht op de Grote Markt, waar vaandeldragers, praalwagens, reuzen en fanfares de revue passeren.

Foto van een wassen rol uit het archief van Universiteit Gent
Foto van een wassen rol uit het archief van Universiteit Gent

Hieronder kan je een fragment van Aida van Verdi beluisteren, dat in 1898 opgenomen werd op een wassen rol. Beeld je in: dat is geluid dat intussen 130 jaar geleden werd geproduceerd. Wassen rollen werden al in de 19e eeuw gebruikt om geluid op te nemen en konden worden afgespeeld op een fonograaf vervaardigd door de broers Pathé. We digitaliseerden voor mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek, enkele ernstig beschadigde exemplaren. Dat hoor je helaas ook aan de opname.

Meer over World Day of Audiovisual Heritage en andere initiatieven vind je hier.