Nieuws & events

Digitalisering rondt de kaap van 400.000 dragers

12/03/2019

Bij VIAA werken we altijd aan verschillende digitaliseringsprojecten tegelijk. Ook in 2018 betekende dat heel wat geregistreerde en gedigitaliseerde dragers, nieuwe onderzoeken, aanbestedingen en één volledig afgerond project.

Onze partners registreerden het voorbije jaar samen bijna 85.000 dragers - dat zijn er gemiddeld meer dan 200 per dag! Eens geregistreerd vertrekken die dragers naar de digitaliseringsfirma. Bij verschillende firma’s - naar gelang de aanbesteding - werden in 2018 meer dan 65.000 dragers gedigitaliseerd voor VIAA. Samen zijn die goed voor meer dan 45.000 uur aan materiaal. De digitalisering van 22 weinig voorkomende dragertypes werd ook afgerond. Met deze mooie cijfers uit 2018 erbij, digitaliseerden we sinds de start van VIAA meer dan 400.000 dragers.

Lopende digitaliseringsprojecten van audiocassette, U-Matic en Betacam SP werden verlengd door middel van nieuwe aanbestedingen. De digitalisering van de audiocassette werd gegund aan het Franse Gecko. U-Matic en Betacam SP gingen naar Memnon in Brussel. Ook voor films aangetast door het azijnsyndroom vertrok een nieuwe, derde aanbesteding. Deze werd succesvol afgerond met de keuze voor Vectracom.

Om nieuwe digitaliseringsprojecten op te zetten, deden we het voorbije jaar voorbereidend onderzoek naar DV-formaten en naar optische schijven. Zo komen we te weten welke hoeveelheden er te digitaliseren zijn, in welke staat deze zijn en hoe onze partners ze het best kunnen herkennen en vervoeren. De uitkomst van die onderzoeken helpt ons heel erg in het aanbestedingsproces en bij het uiteindelijke overzetten van het digitale signaal in duurzame formaten.