Nieuws & events

Van naald tot draad

23/04/2019

In aanloop naar Erfgoeddag op 28 april delen we twee beeldfragmenten rond het thema - dit jaar ambachten en vakmanschap. De collecties van Stadsarchief Sint-Niklaas en het Industriemuseum huisvesten onder meer twee prachtige fragmenten rond textiel en machines, die heel wat stof geven om over na te denken.

Onderstaand fragment uit eind jaren 1940 illustreert op licht dramatische tonen de bedrijvigheid in Sint-Niklase tapijtweverijen en breiateliers. In de twintigste eeuw nam de tewerkstelling in de landbouw af terwijl ook thuiswevers, klompenmakers en kantwerksters langzamerhand verdwenen. Voor velen werd de fabriek hun nieuwe werkplaats, waarbij oude ambachten even vergeten werden. Bijna, maar toch niet helemaal - want handwerk wint sinds enkele jaren opnieuw aan populariteit. Zie jij jezelf al manden vlechten of een glas-in-lood maken?

Ook in Gent maakten oude ambachten ter zijner tijd plaats voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Dit filmpje werd gebruikt bij de opleiding van nieuwe werknemers. Zo konden ze snel meedraaien in de textielproductie. In de volledige opleidingsfilm wordt haarfijn uitgelegd hoe je een ringspinmachine van kop tot teen schoonmaakt. Specifiek in dit fragment worden de cilinders gekuist met een ‘flockvanger’.

Het Industriemuseum is gevestigd in een oude katoenspinnerij in Gent en geeft een uniek beeld van de ingrijpende industriële veranderingen die onze samenleving de voorbije 250 jaar onderging.

Het Stadsarchief Sint-Niklaas bewaart de archieven van Sint-Niklaas en de deelgemeenten Belsele, Nieuwkerken en Sinaai. Het omvat zowel oud, modern als hedendaags archiefmateriaal.

Zin in meer? Ontdek op de website van Erfgoeddag wat er te beleven is in jouw buurt op zondag 28 april.

Meer fragmenten in de kijker: