Wat doen we?

Audiovisueel materiaal identificeren met kenjedrager.be

Onze werking is gericht op het beeld en geluid dat bewaard wordt bij Vlaamse culturele erfgoedinstellingen, de mediasector en de overheid. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen pareltjes te vinden zijn op de Vlaamse zolders.

VIAA krijgt regelmatig vragen van particulieren over hun audiovisueel materiaal: wat is het? Bij welke organisatie kunnen ze ermee terecht? Hoe kunnen ze dit het best bewaren? Om deze vragen eenvoudig te beantwoorden, verzamelden we onze kennis uit verschillende digitaliseringsprojecten en goten die in een handige beslissingsboom.

De website kenjedrager.be is opgebouwd rond drie vragen:

1. Hoe identificeer ik audiovisueel materiaal?

Er zijn een pak audiovisuele dragers ontwikkeld, analoog en digitaal. Aan de hand van enkele specifieke vragen kom je op deze website te weten welke jij in handen hebt: een Hi8, een VHS of misschien wel een Betacam.

2. Heeft mijn audiovisueel materiaal erfgoedwaarde?

Ook die vraag helpen we beantwoorden aan de hand van enkele gerichte vragen en voorbeelden. Misschien heeft jouw materiaal wel een historisch of wetenschappelijk belang? Dan verwijzen we door naar een erfgoedbeherende instelling. Zij willen het materiaal misschien opnemen in hun collectie. Wie weet komt het dan terecht in één van VIAA’s digitaliseringsprojecten.

3. Hoe bewaar ik mijn audiovisueel materiaal en kan ik dit laten digitaliseren?

Op de website kan je terecht voor antwoorden op vragen als: bewaar ik een filmrol liggend of rechtop? Moet ik rekening houden met temperatuur en vocht voor het bewaren van mijn audiocassettes? We geven enkele tips over hoe je audiovisueel materiaal het best bewaart en helpen geïnteresseerden op weg om hun dragers te digitaliseren. Zo publiceerden we een overzicht van digitaliseringsfirma’s en een template die gerichte vragen helpt stellen aan deze firma's.

Kenjedrager.be kwam tot stand samen met PACKED vzw. Met deze website willen we zowel onze partners ondersteunen, als iedereen die beeld en geluid duurzaam wil bewaren.

Meer info over dit project? Contacteer Marlies.
Ze helpt je graag verder.

MarliesbabyMarlies2